20121227

TAK SALAH KAN

Dah 3 minggu ak kerja.Banyak sebenarnya nak cerita,tapi ada satu moment yang tak berapa nak indah ni telah merobek hati jiwa raga bakul.

adalah ura-ura nak buat sedemikian.

Tempat ak technician yang betul-betul berpengalaman dah berhenti.Jadi tak ada orang nak handle mesin-mesin kat sini.Dan nasiblah pulak ada audit dari SIRIM datang.Jadi mesin kenalah update inspectionnya.Ak pun baru 2 minggu macam tu kerja,jadi memang hapa kejadahnya ak berani nak buat mantainance kat mesin-mesin tu.Berani biar kenalah.Ak pun mintak tolonglah sorang ni.

Okay,dia pun tolonglah ak insan yang lemah lembut ni.Tapi yang tak bestnya..


Lepas dia tolong,dia berbual-bual dengan sorang ni.B lah katakan.Oh,orang yang tolong ak biar panggil dia A.Ak nak dipanggil apa?Emm,biarlah sebagai cantik.*Tolong jangan tekan butang shut down atau close*

Lebih kurang macam ni dialog dia selepas A perkenalkan ak sebagai pekerja baru kepada B.

B   :  Dulu ambik kos apa?
Ak :  Fizik
B   :  Macam mana diorang boleh pilih kerja kat sini
Ak : Yang tu kena tanya pihak pengurusan lah.
A  : Tu lah,company ni macam tak ada orang lain dah nak pilih.Waktu depa *company* call,tak reti nak   tolak kot tawaran tu.

Waktu tu memang jantung ak rasa macam nak pecah dengar.Eh,perli ak ka?Walaupun dia tak direct sebut nama ak tapi siapalah tak terasa.Mana taknya,company tu call ak yang ak diterima kerja kat situ.Tapi ada lagii

B   :  Dulu belajaq apa fizik?Momentum..inertia..eh,yang tu form 5 punya kan?
A   :  *dia cakap sesuatu yang menyokong si B*

Dan,ak memang tak boleh nak dengar dah.Cukup.Ak pergi tempat lain.Waktu tu ak rasa diorang ni sangat-sangatlah penuh dengan riak dan suka memandang rendah terhadap orang lain.Kata-kata tu cukuplah terbukti.

Walaupun ak tak boleh bagitahu secara direct kepada 2 orang tu,tapi secara penulisan sahaja *mestilah diorang tak tahu kewujudan blog ni* biar ak beri sebab kenapa ak terima jugak

  • Kalau ak belajaq akaun dan terima jawatan engineer ni,itu memang petala tak masuk akal.Bukan ak tak tanya interviewer tu sama ada budak fizik ni sesuai tak nak pegang jawatan "hebat" engineer korang ni.Dah diorang cakap okay,so,what are you waiting for?Interviewer tu bukan tak tengok resume ak.Kat resume tu ak list siap apa yang ak belajaq dulu.Diorang boleh bagi peluang.Kenapa tak orang lain?*sigh*
  • Memang fizik tak belajaq mendalam macam engine kan,but we still have basic right?Even the new engineer can't do their own way on how to solve the problem.We still need to learn dari orang yang lebih berpengalaman.Ak cakap macam tu sebab ada budak engine sorang sekali dengan ak.
  • Ak ada sebab peribadi yang kukuh.Ak ada keinginan nak sambung master.Tapi,ak bukannya tak ambil faktor keadaan sekeliling.Sebab tu ak pilih kerja.Kalau ada tawaran kerja,kenapa tak?
Ak tersangat geram,sentap,sedih.Siap decide tak nak pergi kerja lepas tu.*childish sangat*.heee

Tapi,ak sedar.Orang menjadi lebih kuat melalui pengalaman.Menjadi dewasa.Menjadi matang dalam pemikiran bukan sekadar dalam kerja malah terhadap sekeliling.hati.perasaan.


izzamri



2 comments:

  1. very narrow minded people..
    menyampah akuuuuu weh. buktika kat depa, ang lagi terer lagi dari depa. go go go!

    ReplyDelete
  2. it'll take me to work harder kilowatt.no.maybe terawatt.=)

    ReplyDelete